Kodion stödjer Kostfonden

Kodion stödjer nu Kostfonden ekonomiskt genom att vara s.k. företagsvän. Kostfonden är en oberoende ideell förening vars syfte är att bedriva vetenskapliga studier inom kost och hälsa som annars aldrig hade blivit gjorda. Dessa studier är extremt viktiga eftersom de kan resultera i minskat lidande, förhöjd livskvalité och ett längre och friskare liv för tusentals människor.

Kostfonden beskriver själva sitt syfte så här:

"Kostfonden samlar in resurser till vetenskapliga studier som undersöker kostens effekter på hälsan och vilka eventuella biverkningar en kostomläggning kan ge. Eftersom kostforskning saknar kommersiellt intresse är de studier som genomförs i dag generellt för små och för kortsiktiga för att kunna förändra vården. En viktig del i Kostfondens arbete är därför att driva fram stora och högkvalitativa studier som kan ligga till grund för nya behandlings-rekommendationer."

Denna satsning är helt unik och otroligt viktig för folkhälsan. Den kommer att ha stor betydelse för hur bl.a. diabetes- och cancervården kommer att utvecklas i framtiden och därför är det självklart att Kodion vill vara med och bidra.

Läs mer på kostfonden.se.

jDays 2016

jDays är en utvecklarkonferens i Göteborg inriktad mot Java som i år ägde rum den 8-9 mars. När jag såg hur intressanta föredrag och talare som arrangören Solidbeans hade lyckats skrapa ihop i år så var jag bara tvungen att åka dit.

Dag 1

Första dagen inleds med en keynote av Georges Saab från Oracle. Han berättar om Javas framtid i form utav Java 9 och därefter. Just nu är det stort fokus på Project Jigsaw som kommer göra Java mer modulärt och tillåta t.ex. distributioner av Java som är betydligt mindre i storlek än idag.

Då mitt intresse för Docker är så mycket större än min erfarenhet gick jag sedan till Anders Janmyrs föredrag som var en introduktion till just Docker. Anders är en f.d. kollega till mig från Jayway och jag vet att han älskar ny teknik och att sprida kunskap, så jag förstod att det skulle bli bra. Jag har nu fått lite mer insikt i hur Docker fungerar och kommer att fortsätta experimentera med det så fort tillfälle ges.

Under lunchen pratade jag med Azat Mardan från San Francisco som skulle hålla sitt föredrag direkt efter lunch. Hans föredrag var en introduktion till node.js, en plattform som intresserar mig mycket. Han berättade bl.a. om vad som skiljer node.js från traditionell javascript i browsern.

Johan Haleby är en annan pratglad f.d. kollega från Jayway som numera arbetar på Parkster. Hans föredrag handlade om RestAssured, som är ett bibliotek som gör det enkelt att testa rest-baserade api:er. Jag blev imponerad över hur enkelt det verkade och hur lättläst koden kan bli. RestAssured skapades av Johan och distribueras som öppen källkod genom github.

Som dagens sista föredrag valde jag att gå på Steve Millidges föredrag där han jämför tre olika ramverk för microservices i Java. Då Steve jobbar för Payara (en applikationsserver för JavaEE baserad på GlassFish) kan man räkna ut vilket alternativ han föredrar, men slutsatsen blev ändå att skillanderna är mycket små och man gör troligen bäst i att välja den plattform man har mest erfarenhet av.

Dag 2

Andra dagen av jDays inleddes med Anders Janmyrs andra föredrag, denna gången som keynote. Anders pratade om ett ämne som även intresserat mig väldigt mycket på senare tid, nämligen hur den mänskliga hjärnan fungerar och hur vi lär oss nya saker på ett effektivt sätt. Titeln på föredraget, "Programming an HS-1969", syftar på en Homo Sapiens som i Anders fall är av årsmodell -69. Anders menar att vi alla är programmerare då vi hela tiden programmerar vår egen hjärna. Därför hjälper det att veta hur den fungerar så att vi kan utnyttja det för att lära oss mer och vara effektivare i vårt lärande.

Som jag nämnde så har detta ämne intresserat mig mycket sedan Jonas Lundberg introducerade mig till onlinekursen Learning How To Learn och boken A Mind For Numbers. Jag kan verkligen rekommendera båda två, inte minst boken som absolut inte är så tung läsning som man kanske kan tro. Jag kommer att läsa fler böcker i ämnet, kanske blir det någon av de som Anders rekommenderar i sin blogg.

Dagen fortsatte med ett föredrag om Design Patterns i JavaEE av Alex Theedom, följt av Domain Driven Security med Daniel Deogun and Dan Bergh Johnsson.

Petter Måhlén från Spotify höll ett intressant föredrag om System-Z som är Spotifys interna system för att hålla ordning på alla microservices Spotify har (likt Netflix Eureka eller SnoopEE). Detta är ett område som jag tror blir viktigare och viktigare, inte minst för större företag med en stor mängd olika interna tjänster. Fördelarna är inte bara att klienter kan lokalisera tjänster dynamiskt, utan det medför även att man får ett slags uppslagsverk med tjänster och blir då mer medveten om vilka tjänster som finns och hur man kan dra nytta av dem.

Efter två konferensdagar fyllda med mycket inspiration och en hel del nätverkande så är jag minst sagt slutkörd. För att summera jDays så tycker jag det var en mycket bra konferens med bra teknisk nivå och hög kvalitet på föredragen och precis lagom stort/litet. Bli inte förvånad om jag åker tillbaka dit 2017.

På väg till jDays 2016

På en för ögonblicket mörk och ödslig gata i Malmös enda förort står jag strax efter kl 5 på morgonen. Jag lägger märke till ett försynt fågelkvitter samt att det inte känns kallt trots att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att det faktiskt är kallt - det ser man ju på termometern, som visar 0 grader. Något har hänt. Det är nog vår.

Just denna vår är min första vår som egen företagare och det är bakgrunden till att jag i går ställde väckarklockan på 4:45. För att tala klarspråk är jag nu på väg till min första utvecklarkonferens som egen företagare - jDays 2016 i Göteborg.

Som egen företagare är det jag och endast jag som är ansvarig för min egen kompetensutveckling. Det passar mig utmärkt. Nu är jag inte längre begränsad av chefer och budgetar utan kan utifrån mitt egna företags ekonomi själv bestämma hur jag ska prioritera - och jag prioriterar all form av personlig och professionell utveckling mycket högt.

jDays har i år lockat många intressanta talare, bland annat Georges Saab från Oracle och tre av mina före detta kollegor från Jayway. Programmet är så fullt av höjdpunkter att det kommer bli svårt att välja. Som tur är behöver jag i slutändan inte missa ett enda föredrag eftersom Solidbeans som driver konferensen kommer filma och lägga upp alla föredrag på nätet inom kort.

Kodion: De första stegen

Kodion AB startades sommaren 2015. Det var mitt sätt att ta kontrollen över min egen karriär. I skrivande stund har jag jobbat hos min första kund i snart 4 månader. Allt har gått enligt plan och jag kan utan tvekan säga att detta är det bästa och viktigaste steg jag tagit i min karriär hittills.

Under den första tiden är det mycket i ett företag som ska komma på plats. Inte minst ska man installera sig hos kunden och börja leverera. Utöver det ska företagets identitet börja formas. I denna identitet ingår naturligtvis en grafisk profil. Jag har därför tagit fram en logga som blir själva grunden till alla grafiska element - allt från visitkort till hemsida och kaffemuggar. Här är den:

KODION-On white-cropped.png

Nu har jag även byggt en hemsida samt en blogg (som du ser). Nästa steg blir att ta fram visitkort. Jag har aldrig haft så mycket behov av visitkort som jag har nu sedan jag startade bolaget, vilket är otroligt kul. Att nätverka och träffa människor är fantastiskt spännande och givande!

Men det finns mer än grafik när det kommer till ett företags identitet. Jag vill så klart att Kodion även ska stå för något positivt när det gäller kvalitén på tjänsten som företaget levererar. Det är något som växer fram med tiden och inget man kan påverka mer än indirekt genom att alltid göra ett bra jobb.

I framtiden vill jag också att Kodion ska vara ett företag med ett samhällsengagemang. Min ambition är att skänka en del av företagets omsättning till välgörenhet. Det viktigaste just nu är dock att skapa en stabil grund och förutsättningar att utvecklas.

Om du letar efter professionella utvecklare, tveka inte att höra av dig till mig.