jDays 2016

jDays är en utvecklarkonferens i Göteborg inriktad mot Java som i år ägde rum den 8-9 mars. När jag såg hur intressanta föredrag och talare som arrangören Solidbeans hade lyckats skrapa ihop i år så var jag bara tvungen att åka dit.

Dag 1

Första dagen inleds med en keynote av Georges Saab från Oracle. Han berättar om Javas framtid i form utav Java 9 och därefter. Just nu är det stort fokus på Project Jigsaw som kommer göra Java mer modulärt och tillåta t.ex. distributioner av Java som är betydligt mindre i storlek än idag.

Då mitt intresse för Docker är så mycket större än min erfarenhet gick jag sedan till Anders Janmyrs föredrag som var en introduktion till just Docker. Anders är en f.d. kollega till mig från Jayway och jag vet att han älskar ny teknik och att sprida kunskap, så jag förstod att det skulle bli bra. Jag har nu fått lite mer insikt i hur Docker fungerar och kommer att fortsätta experimentera med det så fort tillfälle ges.

Under lunchen pratade jag med Azat Mardan från San Francisco som skulle hålla sitt föredrag direkt efter lunch. Hans föredrag var en introduktion till node.js, en plattform som intresserar mig mycket. Han berättade bl.a. om vad som skiljer node.js från traditionell javascript i browsern.

Johan Haleby är en annan pratglad f.d. kollega från Jayway som numera arbetar på Parkster. Hans föredrag handlade om RestAssured, som är ett bibliotek som gör det enkelt att testa rest-baserade api:er. Jag blev imponerad över hur enkelt det verkade och hur lättläst koden kan bli. RestAssured skapades av Johan och distribueras som öppen källkod genom github.

Som dagens sista föredrag valde jag att gå på Steve Millidges föredrag där han jämför tre olika ramverk för microservices i Java. Då Steve jobbar för Payara (en applikationsserver för JavaEE baserad på GlassFish) kan man räkna ut vilket alternativ han föredrar, men slutsatsen blev ändå att skillanderna är mycket små och man gör troligen bäst i att välja den plattform man har mest erfarenhet av.

Dag 2

Andra dagen av jDays inleddes med Anders Janmyrs andra föredrag, denna gången som keynote. Anders pratade om ett ämne som även intresserat mig väldigt mycket på senare tid, nämligen hur den mänskliga hjärnan fungerar och hur vi lär oss nya saker på ett effektivt sätt. Titeln på föredraget, "Programming an HS-1969", syftar på en Homo Sapiens som i Anders fall är av årsmodell -69. Anders menar att vi alla är programmerare då vi hela tiden programmerar vår egen hjärna. Därför hjälper det att veta hur den fungerar så att vi kan utnyttja det för att lära oss mer och vara effektivare i vårt lärande.

Som jag nämnde så har detta ämne intresserat mig mycket sedan Jonas Lundberg introducerade mig till onlinekursen Learning How To Learn och boken A Mind For Numbers. Jag kan verkligen rekommendera båda två, inte minst boken som absolut inte är så tung läsning som man kanske kan tro. Jag kommer att läsa fler böcker i ämnet, kanske blir det någon av de som Anders rekommenderar i sin blogg.

Dagen fortsatte med ett föredrag om Design Patterns i JavaEE av Alex Theedom, följt av Domain Driven Security med Daniel Deogun and Dan Bergh Johnsson.

Petter Måhlén från Spotify höll ett intressant föredrag om System-Z som är Spotifys interna system för att hålla ordning på alla microservices Spotify har (likt Netflix Eureka eller SnoopEE). Detta är ett område som jag tror blir viktigare och viktigare, inte minst för större företag med en stor mängd olika interna tjänster. Fördelarna är inte bara att klienter kan lokalisera tjänster dynamiskt, utan det medför även att man får ett slags uppslagsverk med tjänster och blir då mer medveten om vilka tjänster som finns och hur man kan dra nytta av dem.

Efter två konferensdagar fyllda med mycket inspiration och en hel del nätverkande så är jag minst sagt slutkörd. För att summera jDays så tycker jag det var en mycket bra konferens med bra teknisk nivå och hög kvalitet på föredragen och precis lagom stort/litet. Bli inte förvånad om jag åker tillbaka dit 2017.